KM térkép

Hosszas munka után szeretettel prezentáljuk a KM térképet. Találtok rajta bevált KM-es szálláshelyeket, fontos látnivalókat a városokban, a természetben, túraútvonalakat és igazi KM-es törzshelyeket, kávézókat.

Az adatbázis folyamatosan bővül, hamarosan már ti is hozzájárulhattok majd a fejlesztéshez. Ezenkívül készítettünk egy kisokost, amiben minden fontos infót összegyűjtöttünk a túratervezéssel kapcsolatban. Jó kutatást!

“Sok fiatal figyelmét felkelti a természettel való kapcsolat, és érzékenyek a környezetvédelemre, ahogy a cserkészek és más csoportok tanúsítják, akik természetjáró napokat, táborokat, kirándulásokat, túrákat és környezetvédő kampányokat szerveznek. Assisi Szent Ferenc szellemében ezek az élmények utat törhetnek, amely bevezet az egyetemes testvériség iskolájába és a szemlélődő imádságba.” (Ferenc pápa - Christus vivit - 228. pont)

Inkább Google Earth-ben nézném a térképet:

Túraszervező kisokos - benne sok értékes tapasztalattal, hivatkozással.

Előkészületek

Hasznos:

CSAPAT, FELADATOK ÉS FELÜLETEK

KÖLTSÉGEK

Mennyibe kerül egy túra? Hogyan kell költségeket számolni? Ebben adunk pár segítő szempontot!

Költségvetés - ebben segít titeket ez a tervező táblázat

Mennyibe kerülhet egy túra? - Megkérdeztük a tartományi koordinátorok véleményét ebben a kérdésben, tőlük ezt a választ kaptuk: elsődleges szempont, hogy szeretnénk biztosítani minden csoporttag résztvételét a túrán. Ebben segít a reális túraköltség és a támogatáskérés lehetősége. Úgy látjuk, hogy a jelenlegi árak mellett is nem szerencsés, ha egy egyéjszakás túra részvételi költsége 15.000 Ft fölé emelkedik.

És a csoportvezetőknek is kell fizetni? Erre még nincs kiakalult gyakorlat, de úgy látjuk, hogy a csoportvezető is jó, ha hozzájárul a túra költségeihez, azonban ez lehet egy csökkentett összeg, nem a teljes túraköltség. A KM egy önkéntes szolgálat, nem kapunk pénzügyi juttatást a munkánkért, ez szerencsés, ha a túrászervezésben is megjelenik. 

A kísérőtanároktól azonban semmiképp sem kérünk pénzt.

Milyen kiadások merülhetnek fel egy ottalvós túra során?

Utazási költség (vonat/buszjegy, BKK jegy), Szállásköltség (ezt mindig kérdezzük meg előre, télen figyelni kell), Étkezés (bevásárlások), Egyebek (kellékek, támogatás, kísérő tanár költsége)

Ki tud nekünk segíteni? 

Ha bármiben elakadtok kérjetek segítséget a helyi koordinátortól, ő szívesen fog majd segíteni titeket. A pénzek kezelése nagy felelősséget igényel, ha bármi nem világos keressétek őket.

Pár trükk még a költségek csökkentéséhez:

SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS TERVEZÉSE

Az étkezés tervezéséhez részletes segítséget találunk KM kajatárban. Ezért a továbbiakban a szállás szervezésével kapcsolatos legfontosabb szempontokat emeljük ki.

SZÁLLÁSKRITÉRIUMOK: HOVÁ? MENNYIÉRT? MIVEL? KELL-E MÉG VALAMI?

Jelleg - (plébánia, iskola, vendégház)?

Ár - Mennyibe kerül egy éjszaka? Kedvezmény (diák, zarándoklat)?

Utazás - Hogyan lehet megközelíteni a szállást?

Környezet

Speciális infók

UTAZÁSSZERVEZÉS

TÚRATERVEZÉS - KIKKEL? HOVA? HOGYAN? MIVEL?

A túra résztevői

A különféle korosztályok számára javasolt távok (egy teljes napra - nem számolva a szintkülönbséggel):

Minden esetben figyeljetek a túra nehézségére (szint, terep nehézsége), ezt a KM térképen az egyes túráknál látjátok jelezve. 

A túra célpontja

A terep felmérése

Szükséges eszközök a túrához

MIT JELENTENEK AZ EGYES TURISTAJELZÉSEK?

Öltözék: rétegesen, a túrázásra készülve érdemes öltözködni és különösen is figyelni kell a fiatalabb diákokra, sokszor elfelejtődik valami… A divat az erdőben új értelmet nyer.


Iratok és a szülői elérhetőségek legyenek nálunk (diákigazolvány, személyi, TAJ másolat). 

Elsősegély csomag - minimális kellékek

Gyógyszerigények előzetes felmérése

Megvalósítás

TÚRAVEZETÉS

Last minute kellék ellenőrzés - minden meg van?

Útvonallal minden stimmel? - jelzések, megállópontok, vízvétel

Résztvevőknek hirdetni - indulás előtt

Útközben

TÚRA KÖZBENI JÁTÉKOK/GYAKORLATOK:

VÁRATLAN HELYZETEK ÉS TEENDŐK (PÁR TRÜKK):

Baleset: A sérülés súlyosságától függően kezelendő. Fontos, hogy szükség esetén kérjünk segítséget, akár a szülővel is vegyük fel a kapcsolatot.

Vihar, elázás: Próbáljunk menedéket találni (esőbeálló, sűrűbb erdő) és megvárni, míg csillapodik az eső. Mindenképp maradjunk mozgásban, érdemes akár a túra rövidítésével visszatérni a szállásra száradni. A továbbhaladáskor különösen is ügyeljünk a csúszós kövekre, ilyenkor fokozottan balesetveszélyes a terep. 

"Eltévedtünk": Minél gyorsabban győződjünk meg róla, hogy valóban eltévedtünk és esetleg nincs egy elvétett elágazás, jelzés…

Ha megtaláltuk magukat a térképen keressük meg a legközelebbi turistaútvonalat, lehetőleg ami mentén célba tudunk érni. Különösen is ügyeljünk, hogy főleg a téli hónapokban gyorsan sötétedik, ezt különösen is fontos elkerülni, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a tömegközlekedés is megáll. Bátran kérjünk külső segítséget is, ha nem jutunk előbbre (szülők, koordinátor, környékbeli ismerős).

Kimerülés, kifáradás: Előfordulhat, hogy a csapatunkban valakinek kisebb táv is megterhelő, nehezen viseli a fizikai kihívásokat. Vegyük komolyan a jelzését, ne reagáljunk ítélkezően. Szegődjünk mellé, beszélgessünk vele. Lehet, hogy a tempó lassításával, vagy egy plusz pihenő beiktatásával segítünk neki. Ne engedjük, hogy bárki is nagyon lemaradjon, ez különösen is demotiváló lehet. Jellemző problémás testrészek: térd, boka...

TÚRATERVEZÉSI CHECKLIST

Előkészületek

Szállás

Utazás

Étkezés

Szülői kommunikáció

Programterv

Megvalósítás

Túra tervezése, hoznivalók

Túra levezénylése

Ki csinálta a KM térképet és a kisokost?

Még ősszel alakult meg a KM térkép munkacsoport, ahol 6 különböző városból dolgoztak együtt KM csoportvezetők! Az éjszakai találkozások és az otthoni munkák eredménye a most bemutatott térkép!

A csoport tagjai: Farkas Fanni (Szeged), Porcsalmy Ági (Mosonmagyaróvár), Németh Letti (Nagykanizsa), Molnár Lőrinc (Vác), Tömösvári Barnabás (Budapest) és Forián-Szabó Máté (Göd).

2023 tavaszán egy újabb munkacsoport dolgozott a KM térkép kisokos szövegein, hogy minden érthető és ellenőrzött információ legyen!

A csoport tagjai:  Bajkó Anna (Vác), Gyurkó Edit (Szeged), Márton Eszter (Szeged), Tirpák Luca (Mosonmagyaróvár), Orbán Kata (Mosonmagyaróvár), Bende Misi (Nagykanizsa), Hovanecz Bence (Göd), Környei Viktor (Szeged), Mándoki Misu (Szeged), Morvai Gábor (Budapest), Villám Botond "Flessh" (Budapest) és Forián-Szabó Máté (Ñaña).