melegételek
Az alábbi dokumentumok csak csoportvezetői hozzáféréssel elérhetőek!
Konyhai szótár - mi mit jelent?
dinsztelés: az apróra (kockázott) vágott hagymát zsiradékon, pici sóval (a só gyorsítja a dinsztelődést) “üvegesre” sütjük. Ilyenkor a hagyma elveszíti fehér színét, megpuhul és átlászószerűvé válik.
habarás: lisztet vízzel kikavarsz, közepesen hígra. Ezzel lehet sűríteni. Ha a már forró levesből veszel ki egy keveset a habarásba, nem fog becsomósodni amikor beleöntöd az ételbe.
tejfölös habarás: habarásba egy kis tejfölt is teszünk.
rántás: olajon a lisztet pirítani kezdjük, mikor már zsemleszínű hideg vízzel felöntjük.
paprikás rántás: olajon a lisztet pirítjuk, mikor már zsemleszínű belerakunk egy kis pirospaprikát, majd egy-két gyors kavarás után (nehogy leégjen a paprika) felöntjük vízzel.
hagymás-paprikás rántás: hagymát dinsztelünk bő olajon, majd úgy folytatjuk, mint a paprikás rántást.
habosítás: habverővel felverjük a tejszínt, vagy tojást fényesre
karamellizálás: a cukor (vagy más édesítőszer) hő hatására színeződik és megváltoztatja az ízét, textúráját. Általában édességekhez, süteményekhez, desszertekhez és húsfélékhez használjuk.
1. Paprikás krumpli
Melegétel // Túra, Tábor // 60 perc
2. bolognai
Melegétel // Túra, Tábor // 60 perc
3. pizzatészta
Melegétel // Ünnep, Csoportalkalom // 90 perc
4. lecsó
Melegétel // Csoportalkalom, Túra // 30 perc
5. pörkölt alaprecept
Melegétel // Ünnep, Tábor // 60 perc